Op het etiket van verpakte voedingsmiddelen moet bepaalde informatie altijd zijn vermeld. Dit is vastgelegd in een Europese verordening voor voedselinformatie (nr. 1116/2011). Hierin staat wanneer en op welke manier producenten de volgende informatie op het etiket moeten zetten: 

  • Naam van het voedingsmiddel
  • Lijst van ingrediënten
  • Mogelijke aanwezigheid van allergenen
  • Netto hoeveelheid van het product
  • Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID)
  • Houdbaarheidsdatum
  • Bewaarvoorschriften
  • Naam en adres van de verkoper
  • Land van oorsprong of plaats van herkomst
  • Gebruiksaanwijzing (indien het product moeilijk te gebruiken is zonder een aanwijzing)
  • Percentage alcohol voor dranken met meer dan 1,2% alcohol
  • Voedingswaardevermelding

Naaste etiketten geldt bovengenoemde wetgeving voor voorverpakte voedingsmiddelen die via websites te koop zijn en voor reclame-uitingen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de handhaving van levensmiddelenwetgeving. Deze instantie controleert of etiketten op voedsel de juiste informatie weergeven. Meer informatie over etikettering van levensmiddelen is te vinden op de website van de NVWA.