Afvalverwerker Twence levert warmte, die volledig groen is opgewekt, aan Grolsch. De CO₂-emissie door aardgas wordt hiermee vanaf 2022 met 72% (5500 ton) per jaar gereduceerd. En Grolsch levert groen gas aan het net.

Deze CO2–emissie reductie staat gelijk aan de hoeveelheid CO2 die 1800 huishoudens gemiddeld per jaar uitstoten. Bierbrouwer Grolsch is al jarenlang actief met het reduceren van haar energieverbruik en de CO2–missies. Gerichte samenwerking met partners is van belang om de regionale energietransitie te realiseren. De warmtelevering van Twence past goed binnen de ambitie om in 2025 een volledig CO2–neutrale brouwerij te hebben waarbij alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt.

Grolsch levert nu met succes groen gas aan het net. Dit duurzame gas is geproduceerd uit het eigen afvalwater en werd eerst gebruikt voor het maken van warmte in de eigen processen (bijvoorbeeld het opwarmen van de pasteurs en spoelmachines) en voor het verwarmen van de gebouwen. Maar vanaf december neemt Grolsch die warmte af van Twence. Het biogas dat hiermee niet wordt gebruikt, wordt nu opgewerkt tot groen gas en aan het net geleverd. Op 1 januari 2020 schakelde Grolsch al over op 100% groene elektriciteit en reduceerde de CO2–emissie met 6.700 ton.

Bekijk in onderstaande video hoe er aan dit project gewerkt is.

Meer weten over de duurzaamheidsambities en inspanningen van Grolsch?

Lees meer