Op initiatief van enkele partijen uit de bakkerijbranche is een nieuwe wet tot stand gekomen om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven.

Op 1 juli 2020 zijn nieuwe regels, die zijn vastgelegd in het aangepaste Warenwetbesluit Meel en brood, in werking getreden. De wet is op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), de Nederlandse Brood- En Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) en de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen (Nebafa) tot stand gekomen. Hiermee krijgen consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten. 

Waarom aanpassingen?

Nederland kent een enorme variëteit aan broden. Daarom heeft de bakkerijsector gepleit voor regels over de samenstelling en eigenschappen van brood zodat de bakker consumenten eenduidiger en daarmee transparanter kan informeren. De insteek was om naast de aanduiding “volkoren” ook de aanduiding “speltbrood”, “meergranenbrood”, “(zuur)desem” en “desembrood” in de wet te definiëren en een oplossing te bieden voor 600 grams broden die niet aan de eisen voor de hoeveelheid droge stof van een half of een heel brood kunnen voldoen. Inspraak van andere partijen hebben uiteindelijk geleid tot regels voor:

  • vermelding van wit, bruin, volkoren;
  • naamgeving van broden;
  • samenstelling van zuurdesem en zuurdesembrood;
  • nieuwe categorie voor droge stof op brood.