Samen met TNO, Wageningen University & Research en andere bedrijven werkt Royal Avebe aan een manier om plantaardige vleesvervangers te produceren: 3D-voedselprinten.

Royal Avebe, een internationale coöperatie en specialist in aardappelzetmeel, levert met de aardappel duurzamere en gezondere oplossingen met steeds minder impact op het milieu en werkt aan een duurzame teelt. De verschuiving naar meer plantaardige eiwitproducten ziet zij als een strategische kans. De coöperatie werkt aan innovatieve oplossingen die de manier waarop voedsel geproduceerd wordt, fundamenteel kan veranderen. Dat doet zij door samen te werken met onder andere onderzoeksorganisatie TNO. Een samenwerking die de toekomst van voeding kan transformeren.

Van zetmeel tot innovatie: werken aan de toekomst van voeding

Met de samenwerking richten de bedrijven zich op een veelbelovende manier om plantaardige vleesvervangers te produceren: 3D-voedselprinten. Avebe wil ontdekken wat ze nog meer met hun grondstoffen kunnen bereiken. Aardappelzetmeel biedt unieke eigenschappen die perfect kunnen werken voor nieuwe voedseltoepassingen. De zetmeelaardappelen bevatten veel zetmeel, eiwit en vezel, en kunnen worden bewerkt voor verschillende eigenschappen. Van mooi vloeibaar tot juist geleiachtig en stevig.

We willen de toekomst van voedsel vormgeven, zowel letterlijk als figuurlijk. - Annet Vrieling, Application specialist food bij Avebe.

3D-printtechnologie heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de voedselindustrie. Waar traditionele vleesvervangers vaak beperkt zijn in textuur en vormgeving, biedt 3D-printing geheel nieuwe perspectieven. Bijvoorbeeld het nauwkeurig printen van visstructuren die voorheen moeilijk na te maken waren, of het creëren van volledig nieuwe voedselvarianten die afwijken van wat we gewend zijn. Avebe wil de expertise ontwikkelen om producten te maken die niet alleen technisch perfect zijn, maar ook smaakvol en aantrekkelijk voor consumenten.

Video: TNO

Samen innovatie versnellen

Door expertise te bundelen, versnellen de bedrijven innovatie. Zo brengt Avebe ingrediëntenkennis, TNO de technologie en Wageningen Universiteit de wetenschappelijke kennis en analyses. Veranderingen in de voedselproductieketen zijn simpelweg te groot om alleen aan te pakken. Voor Avebe is het belangrijk om vroeg betrokken te zijn bij nieuwe innovaties. Om voortdurend te onderzoeken wat er nieuw is, welke richting het opgaat en hoe de coöperatie daarop kan inspelen, is samenwerking met hightech-partners als TNO en Wageningen University & Research zo belangrijk. 

Duurzame ambitie

Achter de samenwerking schuilt een duidelijke maatschappelijke ambitie. Met de groeiende wereldbevolking wordt de behoefte aan alternatieve eiwitbronnen steeds urgenter. Plantaardige alternatieven kunnen een belangrijke rol spelen in het verkleinen van de ecologische voetafdruk van onze voedselsystemen. Het gaat niet om het volledig vervangen van vlees, maar om het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige alternatieven.

Voedsel is een mondiale uitdaging. Deze innovatie kan overal ter wereld impact hebben. - Annet Vrieling, Application specialist food bij Avebe.

De technologie is universeel toepasbaar en biedt ruimte voor aanpassingen aan lokale voorkeuren. Die toekomst komt steeds dichterbij met het nieuwe prototype van de 3D-printer die TNO heeft ontwikkeld. Deze printer kan de benodigde hoge productiesnelheden behalen. Bovendien is het nieuwe ontwerp sneller schoon te reinigen en te onderhouden, wat productie efficiënter maakt. Dit maakt de printer schaalbaar. De volgende stap is dat een bedrijf deze gaat testen in de fabriek.

Meer over Royal Avebe en innovatie: https://www.avebe.nl/innovatie/ 

Bron tekst en video: TNO, beeld: Adobe Stock.