Team Nourish van Maastricht University, Campus Venlo heeft de Nederlandse finale van de studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Met hun product Quinola, een plantaardig gefermenteerd drankje met quinoa en canola-eiwitten, zullen zij Nederland in oktober vertegenwoordigen in de Europese finale in Keulen tijdens Anuga.

Op 16 juni vond de Nederlandse finale van Ecotrophelia plaats. Een competitie waarin studententeams nieuwe producten ontwikkelen met oog voor duurzaamheid en gezondheid. FNLI ondersteunt de competitie met onder andere teamcoaches die advies geven op het gebied van productontwikkeling, wetgeving en marketing en door een deel van het prijzengeld beschikbaar te stellen. Daarbij mogen de winnaars hun concept presenteren tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst op 12 oktober.

Quinoa en canola-eiwitten, 'pulled mushrooms' en bitterballen

De diversiteit en de kwaliteit van alle inzendingen was van een hoog niveau. In de ideeën was veel aandacht voor zowel duurzaamheid als gezondheid.

De winnende creatie Quinola is een plantaardig gefermenteerd drankje dat quinoa en canola-eiwitten combineert met de smaken van dadels en kaneel. De studenten noemen hun product een ideale keuze voor mensen die op zoek zijn naar een eiwitrijk, vezelrijk drankje zonder zoetstoffen of geraffineerde suikers.

De tweede prijs was voor Team PlantLike (Aeres Hogeschool Almere) met hun product 'Pulled mushroom': biologische 'Lion's Mane' (pruikzwam) paddenstoelen die worden gekweekt, gemarineerd en verwerkt tot vlees- of groentealternatieven. De derde prijs was er voor Team BeerBites (Maastricht University, Campus Venlo) met hun bitterballen gemaakt van bier en bierbostel.

Over Ecotrophelia

De Europese finale vindt plaats op 8 en 9 oktober in Keulen tijdens Anuga, de grootste beurs ter wereld op het gebied van levensmiddelen. Wij wensen Team Nourish veel succes toe daar!

Ecotrophelia wordt sinds 2008 georganiseerd in een groot aantal Europese landen. Topsector Agri & Food organiseert sinds 2013 voor Nederland de nationale voorronde waarin studententeams van verschillende universiteiten en HBO-instellingen een innovatief voedingsmiddel ontwikkelen. Achterliggend doel is om studenten in een vroeg stadium kennis te laten maken met alle facetten van productontwikkelingen. Een aantal onderwijsinstellingen heeft deelname aan Ecotrophelia dan ook opgenomen in hun lesprogramma.