Lamb Weston is wereldwijd de tweede grootste producent van bevroren aardappelproducten. De fabriek in het Zeeuwse Kruiningen is in november 2024 in gebruik genomen.
Tijdens het gehele proces van duurzaam geteelde aardappel tot friet is de focus op zo min mogelijk verspilling: van grondstoffen, water en energie. De geavanceerde sorteerfaciliteiten in de fabriek zorgen dat de juiste maat aardappelen worden benut voor het maken van de gewenste friet. Dit zorgt ervoor dat er minder snijverlies is.
Vervolgens wordt de gesneden friet afgespoeld, geblancheerd en gesorteerd voordat ze worden voorgebakken, waarbij het proceswater op een slimme manier voor meerdere processen wordt ingezet. Dat leidt tot een halvering van het watergebruik in het proces.
Doordacht energiebeheer
Ook met het energieverbruik wordt slim omgegaan. De meeste energie wordt gebruikt voor het maken van stoom. Die stoom is nodig om de bakoven tot 180 graden Celcius te kunnen verhitten. De fabriek beschikt over een slim verwarmingssysteem waarmee Lamb Weston restwarmte kan benutten en warmte en koude kan uitwisselen. Restwarmte van de stoomschiller wordt bijvoorbeeld hergebruikt door deze te koppelen aan processtappen die juist deze temperatuur nodig hebben. Aan het einde van het productieproces blijft altijd nog laagwaardige warmte over. Die gaat naar de buren, een grote exporteur van uien, die een temperatuur van dertig graden nodig heeft om uien te drogen.
Voorbereid op waterstof
Ook op andere manieren is er volop geïnvesteerd in de verduurzaming van zowel de fabriek als het kantoor. Zo zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst, energiezuinige installaties en heeft de kantoorruimte het energielabel A+++. En waar de boiler nu nog op aardgas werkt, is deze technisch geschikt om in de toekomst overschakelen op waterstof. Er hoeft dan geen nieuwe boiler te komen. Deze voorbereiding is bewust gedaan om de optie voor het gebruik van waterstof open te houden.
Oog voor duurzame bedrijfsvoering voor de toekomst
Lamb Weston zet daarnaast ook andere stappen op het gebied van duurzaamheid. Zo introduceerde het bedrijf eind 2024 een verpakking die voor 60 procent bestaat uit bio-circulair plastic op basis van gebruikte frituurolie. De focus op duurzaamheid is voor het bedrijf een blijvend programma. Het maakt integraal deel uit van de visie. Dat betekent dat voor financiële investeringen in duurzaamheid op de langere termijn ook altijd wordt gekeken naar het bredere plaatje en het belang van een duurzame bedrijfsvoering voor de toekomst.
Foto: Lamb Weston