Op 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem uitgebreid. Vanaf dat moment zit er statiegeld op kleine plastic flesjes van frisdranken en waters. Producenten en importeurs zijn dan verplicht om € 0,15 statiegeld te heffen op deze flesjes. Op grote flessen blijft het statiegeld € 0,25. De flesjes zijn straks te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo.

Consumenten kunnen de statiegeldflesjes inleveren bij grotere supermarkten, tankstations langs de snelweg en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen. Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor een goede invoering van het nieuwe statiegeldsysteem.

Tijdelijk kleine plastic flesjes met én zonder statiegeld

Het nieuwe statiegeldsysteem start 1 juli, maar ook voor die datum kunnen consumenten al kleine plastic flesjes frisdrank en water met het nieuwe statiegeldfleslogo tegenkomen omdat die geleidelijk instromen. Bij aankoop van een plastic flesje met het logo betalen consumenten bij de kassa € 0,15 statiegeld. Dit bedrag krijgen zij terug als ze de flesjes inleveren. Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet; deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.

Over Statiegeld Nederland

In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met plastic flesjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Het afgelopen jaar is de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem voorbereid, onder andere door producenten en verkopers van kleine plastic flesjes. Zij zijn verenigd in Statiegeld Nederland, de in- en uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem.

Meer informatie over statiegeld op kleine plastic flesjes: www.statiegeldnederland.nl.