Team Totally Nuts van Maastricht University heeft de Nederlandse voorronde van de Europese studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Dat deden zij met een door hen ontwikkeld plantaardig alternatief voor kaas. De studenten wisten een reststroom uit de amandelmelkproductie te verwerken tot een smakelijke veganistische optie voor witte kaas.

Cees-Jan Adema, directeur FNLI, maakte de winnaars bekend. De FNLI is nauw betrokken bij Ecotrophelia. Zij ondersteunt de studententeams met coaches en workshops en stelt een deel van het prijzengeld beschikbaar.

De voorronde kon na twee jaar online te zijn georganiseerd dit jaar weer plaatsvinden als een fysieke bijeenkomst. Ruim 70 deelnemers en toeschouwers zagen op Campus Venlo van Maastricht University acht teams strijden om een ticket naar de Europese finale. De inzendingen waren zeer divers en van een hoog niveau. In alle ideeën was aandacht voor zowel duurzaamheid als gezondheid. De teams kwamen van Aeres Hogeschool, InHolland, Van Hall Larenstein en Maastricht University.

Spread  van bieten

Het studententeam Superbeet van Aeres Hogeschool eindigde op de tweede plaats en won de publieksprijs. Met hun spread op basis van bieten en hazelnoten willen ze een bijdrage leveren aan een verhoging van de groenteconsumptie.

Slakkenchips

De derde plaats werd ingenomen door Team Snailed It van Maastricht University. Het team heeft een eiwitrijke chips ontwikkeld op basis van slakkenvlees dat interessant kan zijn voor sporters. Het team wil het product in eerste instantie lanceren in Frankrijk en vandaaruit andere Europese landen veroveren.

Winnaars pitchen op AgriFoodTop en FNLI-jaarbijeenkomst

Totally Nuts mag haar concept presenteren tijdens de AgriFoodTop en tijdens de FNLI-jaarbijeenkomst waar enkele honderden beslissers uit de voedingsmiddelindustrie samenkomen.