Op 14 april kwamen de leden van Culinaria-NL, de Nederlandse vereniging van fabrikanten van culinaire producten (soepen & sauzen), bijeen voor de eerste ‘Culinaria-NL Day Outside’. Het thema: 'Voedselverspilling'.

Op uitnodiging van Unilever werd een ochtend georganiseerd bij het Global Foods Innovation Center - Hive, in Wageningen, met als thema voedselverspilling. Tijdens een succesvolle ochtend werd het gesprek, met dank aan enkele interessante sprekers, op gang gebracht. Lees hieronder enkele van de belangrijkste inzichten uit de bijeenkomst.

Toine Timmermans (directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling), Kathelijn van Elk (Impact Manager bij Too Good To Go) en Tjebbe Keijzer (Business Waste Manager bij Unilever) hebben hun kennis en ervaringen met de groep gedeeld. Met als belangrijkste take-aways:

  • Begin met samen meten, voor meer inzicht in verspillings-hotspots voor producenten van soepen en sauzen.
  • Help de consument je product niet te vroeg weg te gooien, met het kijk, ruik, proef-logo voor producten met een THT-datum.
  • Vind een markt voor obsoletes door samen te werken met Too Good To Go.
  • En zet een cultuurverandering in gang door bewustwording te creëren in de hele organisatie en een verantwoordelijke (‘Waste Warrior’) aan te stellen.

Sectorbrede zelfmonitoring tegen voedselverspilling

Culinaria-NL is een brancheorganisatie verbonden aan de FNLI. Als stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling ondersteunt en stimuleert de FNLI haar leden om bij te dragen aan een halvering van voedselverspilling in 2023. De FNLI zet zich in voor de sectorbrede zelfmonitoring van voedselverspilling met zoveel mogelijk brancheorganisaties. De bracheorganisaties NVB, VAVI en VBZ werken hier al een aantal jaar aan met hun leden.

Meer weten?

Wil jij meer weten over hoe jouw bedrijf om kan gaan met voedselverspilling of hoe de brancheorganisatie van jouw bedrijf kan samenwerken met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling? Neem dan rechtstreeks contact op met Stichting Samen Tegen Voedselverspilling