De bijeenkomst "Ultra-processed foods in perspectief - Van onderzoek tot implicaties in de praktijk" werd georganiseerd door FNLI, Cosun Nutrition Center en MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten. De dialoog liet duidelijk zien dat het vraagstuk rondom ongezonde voeding veel complexer is dan het label ‘ultrabewerkt’ doet vermoeden. Ongezonde voeding laat zich niet versimpelen tot alleen de mate van bewerking. Een andere gezamenlijke conclusie was dat nuance in het huidige debat veelal ontbreekt. Dit maakt het lastig voor consumenten, bedrijfsleven en beleidsmakers, om dit concept goed te duiden en in te zetten.
Keynote spreker van de bijeenkomst was assistent professor Marlou Lasschuijt (Wageningen University & Research) die het RESTRUCTURE onderzoek mede heeft geleid. Zij gaf inzicht in onder meer het effect van eetsnelheid op energie-inname.
Daarnaast deelden prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer (Vrije Universiteit Amsterdam) het bredere voedingskundige perspectief van UPF en prof.dr.ir. Filip van Bockstaele (Universiteit van Gent) deelde zijn inzichten vanuit de levensmiddelentechnologie.
Ongezonde voeding is niet te versimpelen tot ultrabewerking
Uit de presentaties en de discussie bleek duidelijk dat 'ongezond voedsel' veel complexer is dan een label 'ultrabewerkt'. De bevindingen van het 'RESTRUCTURE onderzoek' illustreerden bijvoorbeeld dat de snelheid van voedselinname (het aantal calorieën per minuut) een grote rol speelt. Meer over de bevindingen van dit onderzoek vind je hier.
Vanuit technologisch perspectief werd er daarnaast ook op gewezen dat vrijwel álle voedingsmiddelen een reeks bewerkingsstappen ondergaan. Het bestempelen van voedingsmiddelen als 'ongezond' - uitsluitend vanwege de complexiteit - is een rem op innovatie en ook de gewenste eiwittransitie.
Ook in het panel waarin een meer op de praktijk georiënteerde voedingsprofessional zich bij de sprekers voegde, kwam naar voren dat samenstelling en bewerking weliswaar met elkaar verbonden zijn maar wel degelijk twee verschillende dingen zijn. Daarnaast zijn er nog aspecten als afbakening, voedingsgedrag en overige leefstijl (beweging, onregelmatigheid, etc.) waar rekening mee moet worden gehouden.
De goede opkomst van vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties, onderstreepte daarnaast ook hoe breed en actueel het debat over UPF leeft.


