Door de vreselijke situatie in Oekraïne zijn urgente tekorten aan zonnebloemolie ontstaan. Daardoor liggen er sind een aantal dagen producten in de supermarktschappen waar andere plantaardige oliën dan zonnebloemolie voor zijn gebruikt. Producenten en supermarkten informeren consumenten daarover.

Het gebruik van andere plantaardige oliën als ingrediënt van een bepaald product, kan tot gevolg hebben dat het etiket of de ingrediëntendeclaratie niet meer overeen komt met de samenstelling van het product. De NVWA heeft aangegeven begrip te hebben voor de uitzonderlijke situatie en staat die tijdelijk toe: “Er is hier sprake van overmacht. Daarom zullen wij tijdelijk niet handhaven als bedrijven producten verkopen waarvan het etiket niet klopt door het tekort aan zonnebloemolie.” Deze uitzondering geldt tot uiterlijk het einde van dit jaar. VWS en de NVWA publiceerden daarnaast een aantal aanvullende afspraken in het volgende document: ‘Definitieve afspraken etiketteren bij tekort aan zonnebloemolie’.

Zowel producenten als supermarkten informeren de consument over de productwijzigingen. Dat doen zij onder andere via de consumentenservices en middels schapinformatie. Als er allergenen worden geïntroduceerd of  voedings- en gezondheidsclaims of palmolievrijclaims niet meer kloppen, dan zal dat ook duidelijk worden gemaakt via een sticker op de voorkant van de verpakking.

Producenten streven ernaar om hun verpakkingen zo snel mogelijk aan te passen.

Lees het persbericht