Op 14 juni vond de Nederlandse finale van Ecotrophelia 2024 plaats. Een competitie waarin studententeams nieuwe producten ontwikkelen met oog voor duurzaamheid en gezondheid. FNLI ondersteunt de competitie met onder andere teamcoaches die advies geven op het gebied van productontwikkeling, wetgeving en marketing en door een deel van het prijzengeld beschikbaar te stellen. Daarbij mogen de winnaars hun product presenteren tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst op 8 oktober. Op 21 en 22 oktober zullen ze Nederland vertegenwoordigen in de Europese finale tijdens SIAL Parijs.
De winnende creatie Shrubilicious is een drinkazijn op basis van appelciderazijn, fruit en kruiden. Het product is samengesteld uit regionale en seizoensgebonden ingrediënten. De tweede prijs én de publieksprijs was voor Team Freak Yoghurt (eveneens van Maastricht University Campus Venlo ) met hun Griekse yoghurt met vanillesmaak verrijkt met Yerba Maté, een traditionele Zuid-Amerikaanse thee. De derde prijs was er voor Recrisped van Aeres University of Applied Sciences met hun 'vegetable fries'.
Over Ecotrophelia
De Europese finale vindt plaats op 20 en 21 oktober in Parijs tijdens SIAL, 's werelds grootste beurs voor voedselinnovatie.
Ecotrophelia wordt sinds 2008 georganiseerd in een groot aantal Europese landen. Topsector Agri & Food organiseert sinds 2013 voor Nederland de nationale voorronde waarin studententeams van verschillende universiteiten en HBO-instellingen een innovatief voedingsmiddel ontwikkelen. Achterliggend doel is om studenten in een vroeg stadium kennis te laten maken met alle facetten van productontwikkelingen. Een aantal onderwijsinstellingen heeft deelname aan Ecotrophelia dan ook opgenomen in hun lesprogramma.
Foto's: Bram Becks