
Wereldwijd onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van HEINEKEN
Het Dr. HP Heineken Centre in Zoeterwoude, een wereldwijd onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, is een belangrijk onderdeel van het wereldwijde R&D-netwerk en de groei- en innovatiestrategie van HEINEKEN.

Royal Avebe, TNO en Wageningen University & Research werken aan 3D-voedselprinten
Samen met TNO, Wageningen University & Research en andere bedrijven werkt Royal Avebe aan een manier om plantaardige vleesvervangers te produceren: 3D-voedselprinten.

Farm Frites zet met ketenpartners in op regeneratieve landbouw
Farm Frites werkt in een vijfjarig programma met McDonald's en Rabobank aan een duurzamere aardappelteelt. Met het programma wordt geïnvesteerd in het behoud van de kwaliteit en beschikbaarheid van Nederlandse aardappelen.

Bakkerijsector werkt aan verlaging van het natriumgehalte in bakkerszout
Verschillende partijen en ketenpartners in de bakkerijbranche hebben het initiatief genomen om het natriumgehalte in bakkerszout te verlagen.

Proefboerderij HAK als katalysator voor duurzame, lokale teelt
Met een proefboerderij wil HAK sneller naar innovatieve, duurzame teelt in Nederland. Hier werkt de groente- en peulvruchtenfabrikant samen met een teler aan vooruitstrevende experimenten op het vlak van verduurzaming, robotisering en digitalisering.

FrieslandCampina werkt met Lidl en ReGeNL in pilot aan regeneratieve landbouw
FrieslandCampina heeft haar krachten gebundeld met Lidl en ReGeNL in een innovatieve pilot voor regeneratieve landbouw.

Van aardappel naar duurzaam frietje bij Lamb Weston
Duurzaamheid maakt bij Lamb Weston – producent van bevroren aardappelproducten – integraal deel uit van de bedrijfsvisie. Zo is in de fabriek in Kruiningen alles erop gericht om proceswater en restwarmte zoveel mogelijk te hergebruiken.

Nestlé, Vreugdenhil en Rabobank werken aan versterking duurzaam verdienmodel
Ketenpartners Nestlé en Vreugdenhil Dairy Foods werken samen met Rabobank aan het versterken van een duurzaam verdienmodel en een toekomstbestendige landbouw.

Heineken Nederland introduceert e-boiler in productieproces van bier
Heineken Nederland wekt voortaan samen met Eneco stoom op met een grote industriële elektrische boiler, zodat in Zoeterwoude een deel van de brouw- en verpakkingsprocessen minder afhankelijk is van boilers die op gas en biogas draaien.

Vreugdenhil versnelt verduurzaming door regionale samenwerking
Melkpoederproducent Vreugdenhil Dairy Foods werkt regionaal samen met netbeheerders en bedrijven om elektrificatie mogelijk te maken. Zo benutten ze de beschikbare capaciteit.

Inzet Nederlandse frisdrankensector op suikerreductie effectief
In 2024 is de gemiddelde hoeveelheid suiker in frisdranken met maar liefst 38,2% gedaald ten opzichte van 2012.

Coöperatie DOC Kaas werkt met koolstofproject Blijvend Grasland met melkveehouders aan verduurzaming
Zuivelcoöperatie DOC Kaas is in 2025 een koolstofproject gestart waarbij melkveehouders extra CO2 vastleggen via blijvend grasland. Een mooi voorbeeld waarbij ketenpartijen samenwerken aan verduurzaming.

FrieslandCampina zet met warmtepomp met stoom volgende stap in elektrificatie
Met de warmtepomp met stoom bespaart FrieslandCampina potentieel 30% van het totale jaarlijkse gasverbruik. Met een verbruik van 3 miljoen m³ (in 2024) brengen ze de CO2-uitstoot flink omlaag.

Zuivelsector reduceert actief de hoeveelheid suiker en zout in zuivelproducten
Zuivel levert als totale productgroep een bijdrage aan de gemiddelde inname van toegevoegd suiker, verzadigd vet en zout. De zuivelsector werkt actief mee aan de herformulering van zuivelproducten om het productaanbod als geheel gezonder te maken.

Unilever en Ardo bundelen krachten met ketenpartners voor regeneratieve landbouw in Nederland
Unilever, Ardo, Jumbo en Agrifirm hebben de krachten gebundeld met een project gericht op het implementeren van regeneratieve landbouwpraktijken in Nederland.

Voedselverspilling bij consumenten terugdringen met Coalitie Houdbaarheid
Op initiatief van onder andere de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en FNLI is de Coalitie Houdbaarheid opgericht. Deze coalitie zet zich in om voedselverspilling bij consumenten te verminderen.

Sterke reductie van zout en suiker in groentenconserven
Ten opzichte van 2012 zijn zout- en suikergehaltes in conserven flink afgenomen door de inzet van producenten.

Innovatiecentrum van Royal Avebe: innovatie met zetmeelaardappels als basis
In het Innovatiecentrum van Royal Avebe draait alles om innovatie. Met de zetmeelaardappel als basis. In het Innovatiecentrum huizen agri & food start-ups, laboratoria, testfaciliteiten en een Customer Experience Center.

Primeur: eerste Nedertarwe schip op HVO100 biobrandstof
Met het eerste Nedertarwe schip dat vaart op duurzame HVO100 biobrandstof markeert Royal Koopmans een revolutionaire verschuiving in de scheepvaartsector én de voedselproductie,

Aardappelverwerkers dringen voedselverspilling verder terug
Aardappelverwerkers zorgen ervoor dat 96,6 procent van de aardappel een bestemming krijgt als voedsel of veevoer. Er wordt dus maar 3,4 procent verspild.

Coca‑Cola fabriek in Dongen CO₂-neutraal gecertificeerd
De fabriek van Coca‑Cola Europacific Partners in Dongen is CO₂-neutraal gecertificeerd volgens de internationale PAS2060 norm. Een belangrijk onderdeel van de ambitie om in 2040 over de hele waardeketen klimaatneutraal te opereren.